Werking van podoposturale therapie

Het woord ‘podoposturaal’ is een combinatie van de aanduiding voor datgene dat met voet (= podo) te maken heeft en met houding (= posturaal). Podoposturale therapie bestrijdt door middel van inlegzooltjes pijn- of vermoeidheidsklachten die door een houdingsafwijking van het lichaam veroorzaakt wordt.

Hoe werkt podoposturale therapie?

De voet: fundament van het lichaam

De therapie berust op het verschijnsel, dat elke standsafwijking van de voeten een houdingsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg heeft. Omgekeerd heeft elke afwijking in de houding een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stand- en houdingsveranderingen kunnen de oorzaak vormen van een breed spectrum aan klachten, waaronder pijn of vermoeidheid in knieën, heupen, lage rug, nek en hoofd.

scalet_klein

Propriocepsis-receptoren

Ons lichaam regelt onze houding, beweging en spierbelasting met reflexen. Dit noemen we propriocepsis. Met de kurkelementjes onder de voet kunnen we invloed uitoefenen op de propriocepsis-receptoren van verschillende voetspieren. De daardoor opgewekte impulsen worden via het zenuwstelsel overgebracht naar het besturingssysteem van de lichaamshouding. Ze worden vervolgens teruggekoppeld naar de houdingsspieren, zodat het geheel weer in evenwicht komt.

Onderzoek en behandeling

Met een onderzoek kan de podoposturaal therapeut vaststellen of er een onregelmatigheid bestaat in de manier van staan of lopen. Dit onderzoek is de basis voor een paar hele dunne inlegzooltjes die u kunt dragen in uw schoenen.

Méthode Bourdiol

Grondlegger van de methode om met stukjes kurk onder de voet houdingsklachten te bestrijden was de Franse neuroloog dr R.J. Bourdiol (1928-2003). (Hij ontdekte het effect van propriocepsis in zijn medisch biometrisch laboratorium toen hij een oplossing zocht voor pijn die hem hinderde volop te genieten van een van zijn allerliefste bezigheden: langlaufen.) Halverwege de jaren 1980 inspireerde hij ook vaklieden in Nederland om met zijn werkwijze mensen te helpen van hun klachten af te komen.

Aan universiteiten vooral in Frankrijk wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van podoposturale therapie bij de bestrijding van klachten veroorzaakt door de stand van het menselijk lichaam.

Direct regelen

>> Maak een afspraak

Meer weten

>> Lees informatie over verschillende invalshoeken bij behandeling